Dani tartufa 2016, International gourmet expo

Foto: 

Dragi prijatelji,

evo nas opet skupa povodom jednog stvarno unikatnog sajma, sajma kroz koji se po cijele dane prožima specifičan miris, miris koji kao da je obavijen mističnom maglom podneblja u kojem obitava i raste. Sajam koji stvarno odaje počast jednom dragulju gastronomije, kako istarske, tako i svjetske, sajam koji odaje počast njegovom veličanstu, Bijelom Tartufu!

Evo malo zanimljivosti o tartufu:

 

  • U prošlosti su pojedinci smatrali da je tartuf hrana vještica, drugi su mislili da je on životinjska vrsta, a neki i da se radi o mineralu.
  • Tartuf nije gomolj, krumpir ili pak (zamislite!) bolest tla, već simbiotska gljiva.
  • Nisu svinje (kažu da se teško dresiraju) te koje se koriste za traženje tartufa, već psi (tipični tabui).
  • Bijeli tartuf ne može se pronaći tijekom cijele godine, već isključivo u razdoblju od rujna do siječnja.
  • Tartufe se može tražiti i po danu. Nije točno da je to moguće samo noću.
  • Potpuno je pogrešno bijeli tartuf čuvati u staklenci ili limenoj posudi punoj riže: riža ga suši. Treba ga stoga čuvati u posudi omotanog u krpu ili papirnati ručnik.
  • Bijeli se tartuf ne čuva mjesecima: pojedite ga najkasnije za desetak dana.
  • Ne smije se zalediti bijeli tartuf (gubi sva svoja svojstva), niti ga se smije konzervirati u ulju (fermentira), ili u salamuri (gubi svoj okus i miris).
  • Kod pripremanja, tartuf se ne guli, niti se jede cijeli, ne reže se na komadiće, ne riba se, ne kuha se ... jednostavno se nareže na tanke listiće.
  • Ako nismo bili dovoljno jasni, bijeli tartuf isključivo se reže na tanke listiće.
  • Bijeli tartuf je nažalost (ili na sreću) spontana biljka: ne postoje uzgajališta, niti može rasti u bilo kakvu tlu.
  • Bijeli tartuf ne raste u simbiozi s bilo kojim biljkama: rijetke su one koje imaju tu privilegiju.

 

                                                                        

 

Budite naši gosti, i iskušajmo skupa, sva svojstva ove božanstvene gljive, i vratimo se kući sa osmjehom i sviješču da smo se i mi makar na trenutak približili Bogovima kušajući tu božansku namirnicu.

Kontaktirajte nas

Izdvojena aktualna ponuda

14.-17.04.2017.
od 850,00 kn/osobi
01.04.-31.05.2017.
od 900,00 kn/osobi
24.03.-30.04.2017. (osim 14.-17.04.2017.)
od 680,00 kn/osobi