Dani Velog Jože u Motovunu

Foto: 

U organizaciji Općine Motovun, Turističke zajednice Motovun i agencije Illustris – travel d.o.o. iz Banjola, u Motovunu su po prvi puta organizirani Dani Velog Jože po liku diva iz istoimene pripovijesti Vladimira Nazora. Ovom se manifestacijom gradu želi dodati još jedan sadržaj kojim se nastoji privući veći broj turista, a namijenjena je posjetiteljima svih uzrasta i afiniteta, no i ljubiteljima prirode i kulture, posebno književnosti, likovnih i izvedbenih umjetnosti te filma.
Prvi uradak festivala mural je na zgradi pošte koji prikazuje Velog Jožu kako mete stablom, a naslikale su ga Danijela Poropat i Debora Trusgnach iz Gradske radionice Pula. Festival je u četvrtak, dan prije službenog početka, najavilo Društvo likovnih stvaratelja Pazin izložbom slika u Galeriji Hotela Kaštel na temu divova nastalu tijekom nedavne likovne kolonije u Motovunu.

U petak, 4. Srpnja, svečano su otvoreni prvi Dani Velog Jože u Motovunu. Pozdrav i govor otvorenja pred domaćim i stranim posjetiteljima uputili su načelnik Opčine Motovun – Tomislav Pahović i direktorica turističke zajednice Općine Motovun – Iva Jeletić.
Ranije, u jutarnjim satima, u sklopu festivala otvorena je izložba dječjih radova u kinu Bauer na temu Želim biti velik kao Veli Jože. Potom su polaznici kreativne radionice upoznali gradić Motovun kroz priču o nesretno zaljubljenom princu Ludoviku i lijepoj princezi Lukreciji.
U smiraj dana otvoren je srednjovjekovni sajam na kojem su se tijekom sva tri dana nudili lokalni proizvodi i mnogi predmeti koji podsjećaju na srednjovjekovnu tradiciju, no u ovom slučaju kao igračke. Kao posebna atraktivnost na glavnom trgu odvijalo se uprizorenje srednjega vijeka koje je dalo potpuni doživljaj u kojem posjetitelj može osjetiti da je došao u grad Velog Jože.
Posjetitelji su ujedno uživali u bogatom glazbeno scenskom programu tokom cijele večeri. Renesansnu glazbu Andrije Motovunjanina , skladatelja rođenog u Motovunu, izvodio je ansambl Liberi draconis koji je svojim glazbenim umijećim potpomogao u prizivanju starih vremena.
Na ulicama Motovuna odvijao se skeč u režiji Patrika Lazića Srednji vijek i sadašnjost, a udruge Istra Inspirit i Čarobnjakov šešir uprizorile su Velog Jožu i mitska bića.
U kulturnom dijelu programa održana je prva noć literature koju je vodio novinar i književni kritičar Davor Šišović. Tema prve večeri bila je Divovi u fantastičnoj književnosti: jaki, glupi, ili poslušni i radišni? Također, povodom noći literature, predstavljen je prvi prijevod Velog Jože na talijanski jezik.
Prvi dan festivala završio je puštanjem stotina svijetlećih lampiona koji su nad Motovunskim nebom stvorili svijetleću čaroliju moguću samo za takav povijesni gradić.

Tokom drugog dana festivala predstavljena je največa kućica za ptice koju su izradili polaznici radionice maketarstva Ekologija i tehnika zajedno. Ujedno je izrada te kućice za ptice bila želja za ulaskom u Guinessovu knjigu rekorda, za čiji će certifikat trebat čekati šest tjedana.
Ekipa umjetnika izradila je skulpturu od slame divovskih dimenzija te land art crteže u dolini Mirne na kojem je izveden spektakl paljena slame. Tema noći literature bila je Divovi na rubu znanosti o kojoj je govorio posebni gost večeri, Krešimir Mišak.
Najveća atrakcija gastronomskog užitka bio je vol na ražnju koji je privukao veliki broj ljudi, a uz kojeg su dobro prijala domaća malvazija te poznati motovunski teran koji su se ujedno nudili. Povodom festivala Motovunski restorani nudili su posebne menue pod nazivom Veli Jože. Jedan od tih menua nudio je i Hotel Kaštel a sadržavao je Istarsku Maneštru, Ražnjić Jože, prilog i miješanu salatu, te Dnevnu tortu kao desert.
Za kraj večeri modna agencija Tijara predstavila je grupu modnih dizajnera i atelijera te njihove modne kolekcije nastale kroz nekoliko faza razvoja Nazorove priče: Selo, Šuma, More te Zemlja i Zlato.

Kontaktirajte nas

Izdvojena aktualna ponuda

14.-17.04.2017.
od 850,00 kn/osobi
01.04.-31.05.2017.
od 900,00 kn/osobi
24.03.-30.04.2017. (osim 14.-17.04.2017.)
od 680,00 kn/osobi