Motovun metropola kraljevstva tartufa

 

Toga sparnog kasnoljetnog popodneva na terasi hotela Kaštel u Motovunu - koja je zapravo dio središnjega gradskog trga u iščekivanju osvježavajućega ljetnog pljuska lagano smo ispijali svoje piće i onako turistički dokono i usporeno promatrali ono što nas okružuje. Osim gradskih zidina i pogleda koji krade misli i odvodi ih negdje gdje stvarnost nema pristupa, ispred nas su prolazili ‘pravi’ turisti, ali nekako drugačijih fizionomija od onih koje smo navikli vidjeti u Puli ili Medulinu: mnogo Engleza i Amerikanaca, Francuza… i uopće onih koje vole nazivati ‘malo kulturnijim gostima’. Za susjednim je stolom sjedio fini gospodin s bijelim ljetnim šeširom i proučavao lokalnu zemljopisnu kartu - u potrazi za idućom destinacijom. U razgovoru s konobarom otkrio je da je upravo propješačio od Grožnjana do Motovuna - svojih pet sati! - i hvalio se poznavanjem hrvatske povijesti. Ban Mažuranić, pa Jelačić, kralj Tomislav… Iz njegovog akcenta teško je bilo zaključiti odakle dolazi, jer se motovunski gosti trude naručiti na hrvatskom jeziku!
Sjetili smo se i mi jednog lika - i njegovog tvorca - iz hrvatske povijesti: Velog Jože i Vladimira Nazora. Sjetili smo ih se prije nego što nam je ponuđeno mnogo specijaliteta i gurmanskih delicija što nose imena inspirirana tim književnim djelom, čak i prije negoli smo prošetali ulicama što nose njihovo ime. Pa, kaže Nazor, ‘ljetno je sunce vraški žeglo ispod Motovuna. U šumi ni povjetarca. Gore na brijegu bijelio se grad, opasan zidinom i zaštićen kulom… ali Jožu tišti zlovolja; on gine od čežnje za pečenkom. Bit će jedno sto godina što nije tako dugo čekao da mu donesu hranu. U njemu se probudio gladni vuk… A ono piće što građanima teče niz grlo i budi u njima radost i obijest - kad će ga i on okusiti?
‘…Va ruki mu desnoj sjala glatka kremena sjekira.
Rušile se stene gorske pod nogom njegovom teškom,
Tice plahe su kričale i šumela mrka šuma,
Šuma motovunska.’
Eto tako, spomena vrijedno sjećanje na pisca koji je volio Postira na rodnom Braču jednako
grad Motovun izranja na svom brdu, tamo dolje u tajanstvenim motovunskim šumama pored rijeke Mirne krije se cijeli jedan svijet: kraljevstvo tartufa.
Frkanci s tartufima, medaljoni ‘Polezzini’, pureći odrezak na pazinski, beefsteak u umaku od pršuta i crnog vina, odrezak ‘Veli Jože’, maneštra… To smo mi isprobali, a vi, kada dođete, isprobajte i ostalo. Gospođa Branka odlično je odradila svoju profesionalnu ulogu, kao i one što se rađaju iz spontanosti i određenog mo¬menta. Inače i somellier,  osim jela predložila je i vina iz podruma Benvenuti (malvasija), Pilato (chardonnay), Radovan (chardonnay) i Poletti (chardonnay)… Ovdje ne postoji slow food, jer je u Motovunu ionako sve ugodno usporeno. Vrijeme, ljudi, sve…..
Obitelj Erik, koja je kupila staru renesansnu palaču obitelji Polezzini, i Igor Legović, upravitelj hotela, vrlo dobro znaju da ovdje, nadomak turističkim centrima kao što su Poreč, Rovinj, Umag, Novigrad… treba samo malo doraditi ono što su prošlost i priroda već napravili. Otmjena palača se priprema za još zahtjevnije goste (bit će tu i bazen i wellness centar), stari kestenovi primaju injekcije ozdravljenja kako bi njihov hlad što duže ukrašavao pročelje palače hotela Kaštel i opuštao motovunske šetače. A nismo vam rekli da kad iz hotela krenete u obilazak grada - sve vam je nizbrdo i laki ste kao ptičica. Povratak je, pak, test. Ali, ako ste ogladnjeli uspinjući se, a ručak vam je završio samo nekoliko sati ranije - razmišljanje o večeri i ne čini se tako bogohulno.
I još nešto: ako nemate jasnu predodžbu o tome što treba vidjeti u Motovunu, svakako se javite gospođi Eriki, direktorici marketinga koja - usput rečeno - funkcionira kao mala turistička zajednica, smještena u liku beskrajno ljubazne osobe. Bili smo aktivni u obilasku grada, radoznali, ljubopitljivi i pozitivni spram svega, ali smo tek u vrtu renesansne palače, što se danas zove hotel Kaštel, pronašli ono zbog čega ćemo se vratiti.

Članak, August 2007.g.
 

Kontaktirajte nas

Izdvojena aktualna ponuda

14.-17.04.2017.
od 850,00 kn/osobi
01.04.-31.05.2017.
od 900,00 kn/osobi
24.03.-30.04.2017. (osim 14.-17.04.2017.)
od 680,00 kn/osobi